Graag informeren wij u over de status van de MIRT-Verkenning A67. Met de vaststelling van de Structuurvisie A67 Leenderheide-Zaarderheiken in mei 2020 is de MIRT-Verkenning naar de oplossingen voor de doorstromingsproblemen op de A67 afgerond. Deze website wordt dan ook niet langer geactualiseerd en bijgehouden. Wij willen een ieder die betrokken is geweest bij de MIRT-Verkenning bedanken voor uw inbreng en interesse.
Voor de huidige stand van zaken in de zogenaamde Planuitwerkingsfase verwijzen we u graag door naar de projectpagina van de A67. Deze kunt u vinden via deze link.
Structuurvisie A67 Leenderheide – Zaarderheiken vastgesteld
De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Structuurvisie A67 Leenderheide – Zaarderheiken vastgesteld en maakt deze bekend in de Staatscourant van 13 mei 2020. Op dat moment ontvangen de indieners van zienswijzen de structuurvisie een reactie op hun zienswijze en de Structuurvisie. Met deze Structuurvisie wordt de Verkenningsfase afgesloten en start de Planuitwerkingsfase. In deze fase wordt het voorkeursalternatief in detail uitgewerkt.
In de zomer van 2019 hebben wij u via de website geïnformeerd over de vertraging in de besluitvorming ten aanzien van de Structuurvisie. Aanleiding daarvoor was de uitspraak van de Raad van State over de regeling ‘Programma Aanpak Stikstof’ (PAS). In de periode daarna zijn de gevolgen van deze uitspraak voor de A67 in beeld gebracht. Er is aanvullend onderzoek gedaan naar de stikstofuitstoot als gevolg van het project en hierover is een extra onderbouwing toegevoegd aan de Structuurvisie. Met deze extra onderbouwing kon de Structuurvisie worden vastgesteld.
De Ontwerp-Structuurvisie heeft begin 2019 gedurende 6 weken ter inzage gelegen. In totaal zijn 46 zienswijzen ingediend. In de Nota van Beantwoording zijn de zienswijzen samengevat en van een reactie voorzien. Daarbij is bovendien per zienswijze aangegeven of de zienswijze aanleiding is voor een aanpassing in de Ontwerp-Structuurvisie. In de Nota van beantwoording is ook een reactie opgenomen op het advies van de Commissie m.e.r. Het grootste deel van de zienswijzen leidt niet tot aanpassingen. Wel zijn er verduidelijkingen doorgevoerd. Op basis van het advies van de Commissie m.e.r. en de uitspraak van de Raad van State over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is de Structuurvisie op onderdelen aangevuld.
Officieel wordt de opdracht vanuit het ministerie nu overgedragen aan haar uitvoerende organisatie Rijkswaterstaat. De planning voor de Planuitwerkingsfase is dat het Ontwerp-Tracébesluit (OTB) in 2023 en het Tracébesluit (TB) in 2024 wordt vastgesteld. Een belangrijke factor in het opschuiven van de planning is de stikstofproblematiek. In de planning is rekening gehouden met uitloop van een jaar i.v.m. risico’s in deze fase. De planning van het TB sluit aan bij het uitgangspunt dat de realisatie van de A67 volgt op de openstelling van de A58 Tilburg - Eindhoven.
De vastgestelde Structuurvisie met alle bijlagen kunt u hier vinden op deze website.

Ontwerpen MIRT-Verkenning A67 online te bekijken
In november 2018 is de bestuurlijke voorkeur uitgesproken voor het voorkeursalternatief om de problemen op de A67 aan te pakken. Inmiddels kunt u het ontwerp van het voorkeursalternatief online bekijken, evenals de meekoppelkansenkaart en de drie alternatieven die zijn opgesteld in de eerste fase van de Verkenning. Op basis van de onderzoeken naar deze drie alternatieven is een keuze gemaakt voor het uiteindelijke voorkeursalternatief.
Het ontwerp van het voorkeursalternatief kunt u ook bekijken tijdens de inspraakavonden die in maart worden georganiseerd. Binnenkort vindt u meer informatie over deze inspraakavonden op deze website. De online viewer met het voorkeursalternatief en de andere stukken kunt u hier vinden.
De getoonde ontwerpen worden tijdens de volgende fase van het project (de planuitwerkingsfase) nog nader uitgewerkt en gedetailleerd. Dit betekent dat het ontwerp een mogelijke ligging van de weg weergeeft, maar dat deze nog kan wijzigen. Dit geldt in het bijzonder voor de aansluiting Geldrop. Er is nog geen keuze gemaakt voor de vormgeving van deze aansluiting. Het getoonde ontwerp kan dus nog in grote mate wijzigen voor de op- en afrit bij Geldrop.
Verbreding A67 weer een stap dichterbij
Minister Van Nieuwenhuizen en de provincies Noord-Brabant en Limburg hebben deze week afspraken gemaakt over de aanpak van de A67. De A67 tussen Eindhoven en Geldrop wordt gedeeltelijk verbreed van 2 naar 3 rijstroken.
In het Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport Zuid (BO-MIRT) tussen de provincies Noord-Brabant en Limburg en de minister van Infrastructuur en Waterstaat is een voorkeur vastgesteld voor te nemen maatregelen voor de A67 tussen Leenderheide en Zaarderheiken. Dit besluit is een belangrijke stap om de problemen op de A67 aan te pakken.
Capaciteitsvergroting en aanvullende korte termijn maatregelen
De A67 wordt verbreed op het gedeelte tussen knooppunt Leenderheide en Geldrop. In de richting van Geldrop vanuit Eindhoven wordt een derde rijstrook toegevoegd. In de richting van Eindhoven wordt de capaciteit uitgebreid door middel van een weefvak. Het weefvak zorgt ervoor dat verkeer vanaf de oprit Geldrop dat bij Leenderheide de A67 weer verlaat, niet hoeft in te voegen tussen het overige verkeer.
Op korte termijn wordt er geïnvesteerd in een pakket aan Smart Mobility-maatregelen en kleine aanpassingen van de infrastructuur. Smart Mobility-maatregelen zijn slimme maatregelen die erop gericht zijn om de hoeveelheid verkeer te verminderen, de doorstroming te verbeteren en het aantal incidenten te verminderen. Besloten is dat er wordt ingezet op het verminderen van de hoeveelheid personenverkeer tussen Geldrop en Leenderheide in de spits, bijvoorbeeld door het fietsgebruik te stimuleren en door met werkgevers afspraken te maken. Verder zal het meten van de bandenspanning van vrachtwagens worden gerealiseerd, om het aantal pechgevallen door lekke banden te verminderen. Ook is gekozen voor een slim systeem om het verkeer makkelijker en veiliger in te laten voegen.
De minister heeft ook besloten om kleine infrastructurele maatregelen te nemen, hierbij gaat het bijvoorbeeld om de aanleg van pechhavens en het aanpassen van de bebording zodat deze beter zichtbaar is nabij afritten. Verschillende aansluitingen moeten daarnaast ook nog aangepast ten oosten van Geldrop. Het effect van deze aanpak zal gemonitord worden zodat op termijn bekeken kan worden of en wanneer aanvullende maatregelen nodig zijn.
Inspraakavonden
De volgende stap in de Verkenning is dat het Voorkeursalternatief zoals door de minister is gepresenteerd, wordt uitgewerkt in een Ontwerp-Structuurvisie. Deze wordt volgens planning begin 2019 gepubliceerd samen met de planMER. Gedurende zes weken wordt eenieder in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen op de Ontwerp-Structuurvisie. Tijdens de periode van terinzagelegging worden twee inspraakavonden georganiseerd in maart 2019. Er kan ter plekke mondeling een zienswijze ingediend worden op de Ontwerp-Structuurvisie.
De MIRT-Verkenning
Op 12 oktober 2016 heeft de minister van Infrastructuur en Milieu, mevrouw Schultz-Van Haegen de Startbeslissing genomen voor de MIRT-Verkenning “A67 Leenderheide – Zaarderheiken”. Met dit besluit heeft de minister het startsein gegeven voor een onderzoek naar oplossingen voor de doorstromingsproblemen op deze snelweg. Deze verkenningsfase moet de beslisinformatie opleveren die nodig is om een definitieve voorkeursbeslissing te nemen en te besluiten over de vervolgfase.
Doelstelling van deze Verkenning is breed te onderzoeken welke knelpunten worden ervaren op de A67, welke mogelijke oplossingen er zijn en welk maatregelenpakket het meest effectief is om de problemen aan te pakken. Vanaf maart 2017 zijn samen met weggebruikers, omwonenden en andere betrokkenen knelpunten en oplossingen voor de A67 opgehaald via de participatiewebsite, tijdens werksessies en inloopbijeenkomsten in Asten en Geldrop.
Onderstaande afbeelding geeft inzicht in de plek van de MIRT-Verkenning A67 in het MIRT-proces. Meer informatie over het MIRT-proces kunt u vinden onder ‘Over de MIRT-Verkenning’, meer informatie over de planning van de MIRT-Verkenning kunt u vinden onder ‘Planning & Aanpak’.

Partners
Een groot aantal (regionale) partijen denkt en werkt actief mee aan de verkenning, wat het belang onderstreept dat partijen hechten aan het vinden van passende oplossingen om de bereikbaarheid in de regio te verbeteren. Hieronder vindt u de lijst van de partners die meewerken aan de MIRT-Verkenning A67 Leenderheide-Zaarderheiken.